Kirándulások, utazások közel és távol

Csavargásaim

Prágai kiruccanás

2018. február 20. - Csavargásaim

2018 Februárjában úgy döntöttünk, egy hétvégén megnézzük Prága főbb látnivalóit.

Pénteken 16:30 kor indul a Ryanair gépe Liszt Feri hegyről, így aki hamarabb el tud jönni a munkahelyéről akár szabadnap nélkül is megúszhatja az indulást.

Egyetlen kellemetlenség, hogy újabban a Ryanair gépein ha az ember nem fizet külön helyjegyért, akkor szétültetik az együtt utazókat a gép különböző részeire.

A gép 17:30 kor érkezik a prágai repülőtérre, ahonnan többféle busszal is be lehet utazni a belvárosba, mi a reptéri Expresz buszt választottuk 60 koronáért, de a Sima busz + metró kombó is működik.

Este a szállás elfoglalása után még volt idő egy rövid belvárosi felderítő útra, így már pénteken megkóstoltuk a finom Cseh söröket, és a nem éppen vegetáriánus Cseh konyhát.A belvárosban van pár nagyon felkapott és ugyanakkor túlárazott étterem, de kis odafigyeléssel, és pár utcával odébb, könnyen lehet találni szintén hangulatos, de sokkal olcsóbb helyeket is.

Szombaton a szokásos látnivalókat néztük végig, a rengeteg toronnyal és régi épülettel tarkított belvárost, időnként egy egy sörre megállva egy hangulatos sörözőben.A belváros legfelkapottabb látnivalója az Old Town Square az Orloj nevű óratoronnyal. Itt a történelmi épületek mellett rengeteg utcai árus és mutatványos is szórakoztatja a turistákat.

Ezt követően kötelező elemként a Károly híd következett, az előzetesen jósolt hatalmas turistaáradattal. A híd és környéke, valamint a kilátás, még a sok ember ellenére is lenyűgöző.

A hídon átkelve a Kisoldal nevü városrészbe értünk,amely fölött a vár is található.Ezen a részen talán még jobban megmaradt a középkori hangulat a sok szűk utcával. Mi egy karneválba is belefutottunk, ami tovább szaporította a nem kevés jó élményünket.

A napba még belefért a vár környékének felfedezése is, a belső részek viszont szombatra maradtak.

 

 

A szombat este maradék részét újra a hasunk kényeztetésével, evéssel és sörözéssel töltöttük, valamint esti fényekben újra megnéztük a Károly hidat is.

Mi gyalog jártuk be a belváros széli szállásunkról indulva a látnivalókat, de a kényelmesebb megoldást kedvelőknek remek tömegközlekedés is választható, akár napijegy váltási lehetőséggel is.

Vasárnap még megnéztük a Vár belső részét ami önmagában ingyenes, viszont az épületek belsejének és a kiállítások megnézéséhez belépőket kell váltani. A kilátás miatt mi a Szent Vitus-székesegyház egyik tornyát másztuk meg, ahonnan fárasztó lépcsőzés után az egész város látható.

A nap további részében visszasétáltunk a belvárosba, ahol útközben még egy régi szocialista autó - főleg Trabant - találkozóba is belefutottunk.

Búcsú sörözés után metró és busz párossal 32 koronáért utaztunk ki a reptérre ahonnan a fél hatos géppel utaztunk vissza Pestre. 

Ha valaki figyeli az akciós repülőjegyeket akkor viszonylag olcsón és kényelmesen elutazhat egy hétvégére ebbe a hangulatos városba, eltölthet egy kellemes hétvégét.